Jehněčí stehno se šafránem

Jehněčí stehno se šafránem

INGREDIENCE NA JEHNĚČÍ:

1 jehněčí kýta zbavená nadbytečného tuku o váze minimálně 2 - 2,5 kg

1 polévková lžíce sušeného oregana

1 šálku olivového oleje

1 nakrájený citron

1 lžíce jemně nasekaného čerstvého oregana

8 malých větviček rozmarýnu

1 čajová lžička čerstvě namletého černého pepře

1 šálek červeného vína

3 stroužky česneku

2 lžičky soli

INGREDIENCE NA ŠŤÁVU POD MASO:

1 čajové lžičky šafránových snítek (čnělek)

1 polévková lžíce mletého černého pepře

1 polévková lžíce nakrájeného malého citronu

2 šálky olivového oleje

1 polévkovou lžíci oliv, jemně nakrájených

1 šálek vinného octa


 

POSTUP:

1. Šafrán dejte povařit s vinným octem asi na jednu minutu v zakrytém hrnci. Přidejte olivový olej, aby se uvolnilo aroma a aby lehce emulgoval.

2. Přidejte pepř, citron a olivy a na mírné teplotě nechte krátce povařit, pak odstavte.

3. Porce jehněčí kýty dejte do pekáče, podlijte připravenou šťávou a vložte do trouby předehřáté na 260 °C.

4. Prořízněte v mase hluboké štěrbiny, do kterých zastrčte česnek a rozmarýn. Potřete všechny porce masa šťávou s oreganem, olejem, solí a citronem.

5. V pekáči rozložte porce, aby se dobře propekly. Asi po 30 minutách obraťte na druhou stranu, aby bylo propečení rovnoměrné.

6. Teplotu trouby snižte na 180 °C a poté pečte po obou stranách 10 až 15 minut.

7. Vyjměte jehněčí z trouby. Poté polévejte výpekem a šťávou.

8. Nakrájejte na jednotlivé porce a servírujte na teplém talíři. Nalejte všechny šťávy přímo přes jehněčí.

9. Podávejte s bílou nebo indiánskou rýží.