Jehněčí stehno se šafránem
INGREDIENCE NA JEHNĚČÍ:
1 jehněčí kýta zbavená nadbytečného tuku o váze minimálně 2 - 2,5 kg
1 polévková lžíce sušeného oregana
1 šálku olivového oleje
1 nakrájený citron
1 lžíce jemně nasekaného čerstvého oregana
8 malých větviček rozmarýnu
1 čajová lžička čerstvě namletého černého pepře
1 šálek červeného vína
3 stroužky česneku
2 lžičky soli
INGREDIENCE NA ŠŤÁVU POD MASO:
1 čajové lžičky šafránových snítek (čnělek)
1 polévková lžíce mletého černého pepře
1 polévková lžíce nakrájeného malého citronu
2 šálky olivového oleje
1 polévkovou lžíci oliv, jemně nakrájených
1 šálek vinného octa
POSTUP:
1. Šafrán dejte povařit s vinným octem asi na jednu minutu v zakrytém hrnci. Přidejte olivový olej, aby se uvolnilo aroma a aby lehce emulgoval.
2. Přidejte pepř, citron a olivy a na mírné teplotě nechte krátce povařit, pak odstavte.
3. Porce jehněčí kýty dejte do pekáče, podlijte připravenou šťávou a vložte do trouby předehřáté na 260 °C.
4. Prořízněte v mase hluboké štěrbiny, do kterých zastrčte česnek a rozmarýn. Potřete všechny porce masa šťávou s oreganem, olejem, solí a citronem.
5. V pekáči rozložte porce, aby se dobře propekly. Asi po 30 minutách obraťte na druhou stranu, aby bylo propečení rovnoměrné.
6. Teplotu trouby snižte na 180 °C a poté pečte po obou stranách 10 až 15 minut.
7. Vyjměte jehněčí z trouby. Poté polévejte výpekem a šťávou.
8. Nakrájejte na jednotlivé porce a servírujte na teplém talíři. Nalejte všechny šťávy přímo přes jehněčí.
9. Podávejte s bílou nebo indiánskou rýží.