Šafránový koláč
INGREDIENCE:
1 lžíce změklého másla
2/3 šálku mléka
1 lžička šafránových snítek (čnělek)
1 a 1/3 šálku mouky
1 a 3/4 šálku cukru
1 lžička vinného kamene nebo prášku do pečiva
1/2 lžičky sody na pečení
1 celé vejce
2 lžičky růžové vody (vylouhované okvětní lístky růže)
1 a 1/2 lžičky pravé vanilky
3/4 šálku vody
100 g nakrájených pistáciových ořechů
POSTUP:
1. Vymažte plech nebo libovolnou formu na pečení měkkým máslem, předehřejte troubu na 200°C.
2. Šafránové snítky (čnělky) smíchejte se 2 lžičkami mléka v malém rendlíku. Pomalu vařte při nízké teplotě a následně nechte zchladit.
3. Ve velké misce smíchejte mouku s 1 hrnkem cukru, vinným kamenem (prášek do pečiva), sodou a 80 g pistácií.
4. Smíchejte vychladlé šafránové mléko se zbývajícím mlékem, vejcem, růžovou vodu a 1 lžičkou vanilky a smíchejte se suchými složkami.
5. Nalejte rovnoměrně do formy na pečení a zasypte zbytkem pistácií. Pečte podle výkonu trouby asi 25 minut. Během pečení kontrolujte špejlí nebo párátkem stav těsta.
6. Ze zbytku vanilky, cukru a vody si připravte vanilkový sirup, kterým přelejte povrch koláče a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.