Šafránový koláč

Šafránový koláč

INGREDIENCE:

1 lžíce změklého másla

2/3 šálku mléka

1 lžička šafránových snítek (čnělek)

1 a 1/3 šálku mouky

1 a 3/4 šálku cukru

1 lžička vinného kamene nebo prášku do pečiva

1/2 lžičky sody na pečení

1 celé vejce

2 lžičky růžové vody (vylouhované okvětní lístky růže)

1 a 1/2 lžičky pravé vanilky

3/4 šálku vody

100 g nakrájených pistáciových ořechů


 

POSTUP:

1. Vymažte plech nebo libovolnou formu na pečení měkkým máslem, předehřejte troubu na 200°C.

2. Šafránové snítky (čnělky) smíchejte se 2 lžičkami mléka v malém rendlíku. Pomalu vařte při nízké teplotě a následně nechte zchladit.

3. Ve velké misce smíchejte mouku s 1 hrnkem cukru, vinným kamenem (prášek do pečiva), sodou a 80 g pistácií.

4. Smíchejte vychladlé šafránové mléko se zbývajícím mlékem, vejcem, růžovou vodu a 1 lžičkou vanilky a smíchejte se suchými složkami.

5. Nalejte rovnoměrně do formy na pečení a zasypte zbytkem pistácií. Pečte podle výkonu trouby asi 25 minut. Během pečení kontrolujte špejlí nebo párátkem stav těsta.

6. Ze zbytku vanilky, cukru a vody si připravte vanilkový sirup, kterým přelejte povrch koláče a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.