Šafránový chléb
INGREDIENCE:
1 1/2 šálku mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1 špetka drceného šafránu
1/4 šálku horké vody
1 polévková lžička strouhané citronové kůry
1/4 šálku citronové šťávy
1/4 ztuženého pokrmového tuku na pečení
1/2 šálku cukru
1 vejce
POSTUP:
1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu se solí v horké vodě a dobře promíchejte
2. Přidejte citronovou kůru a citronovou šťávu
3. Vmíchejte ztužený tuk a cukr
4. Přidejte vejce a šlehejte, dokud nebude těsto vláčné a lehké
6. Přidávejte střídavě suché přísady a kapaliny, dobře promíchejte, než se po každém přidání smíchají
7. Vylijte těsto do vymazané libovolné pečící formy
8. Zakryjte hliníkovou fólii a pečte při teplotě 220 - 240 °C (dle výkonu trouby) 2-3 hodiny
9. Upečený chléb nechte vychladnout a po 10 minutách jej vyjměte z formy
10. Nakrájejte a podávejte