Šafránová rýže
INGREDIENCE:
500 g rýže Basmati
1 jemně nakrájená cibule
2 nakrájené stroužky česneku
3 celé hřebíčky
5 drcených kardamonových lusků
1 malý kousek celé skořice
1/4 lžičky drceného šafránu
1 lžička ghí (přepuštěné máslo)
1 lžička olivového oleje
1 litr horké vody
2 lžičky mořské soli
3 lžíce rozinek
PRO NÁPLŇ:
1/2 šálku mraženého hrášku
1/2 šálku kešu ořechů
3 vejce uvařená na tvrdo
POSTUP:
1. Rýži namočte a propláchněte ve vodě, poté ji sceďte a nechte odstát nejméně 30 minut
2. Zahřejte ghí a olivový olej v hrnci
3. Orestujte cibuli, česnek a koření
4. Přidejte na pánev rýži a smažte ji asi 2 minuty, pak přidejte horkou vodu, sůl, rozinky a šafrán
5. Snižte teplotu, zakryjte pánev a nechte 15 minut dusit
6. Vejce uvařte samostatně, v době, než se uvaří rýže
7. V jiné pánvi rozpalte malé množství oleje a lehce orestujte kešu ořechy, dokud se lehce neosmahnou, a pak je nechte okapat na papírovém ubrousku
8. Přidejte mražený hrášek a smažené kešu ořechy do lehce osolené vroucí vody a nechte chvíli povařit
9. Odkryjte rýži a nechte páru uniknout
10. Závěrem všechno dobře promíchejte a rýži podávejte jako přílohu, či lehké hlavní jídlo