Šafránová rýže

Šafránová rýže

INGREDIENCE:

500 g rýže Basmati

1 jemně nakrájená cibule

2 nakrájené stroužky česneku

3 celé hřebíčky

5 drcených kardamonových lusků

1 malý kousek celé skořice

1/4 lžičky drceného šafránu

1 lžička ghí (přepuštěné máslo)

1 lžička olivového oleje

1 litr horké vody

2 lžičky mořské soli

3 lžíce rozinek

PRO NÁPLŇ:

1/2 šálku mraženého hrášku

1/2 šálku kešu ořechů

3 vejce uvařená na tvrdo


 

POSTUP:

1. Rýži namočte a propláchněte ve vodě, poté ji sceďte a nechte odstát nejméně 30 minut

2. Zahřejte ghí a olivový olej v hrnci

3. Orestujte cibuli, česnek a koření

4. Přidejte na pánev rýži a smažte ji asi 2 minuty, pak přidejte horkou vodu, sůl, rozinky a šafrán

5. Snižte teplotu, zakryjte pánev a nechte 15 minut dusit

6. Vejce uvařte samostatně, v době, než se uvaří rýže

7. V jiné pánvi rozpalte malé množství oleje a lehce orestujte kešu ořechy, dokud se lehce neosmahnou, a pak je nechte okapat na papírovém ubrousku

8. Přidejte mražený hrášek a smažené kešu ořechy do lehce osolené vroucí vody a nechte chvíli povařit

9. Odkryjte rýži a nechte páru uniknout

10. Závěrem všechno dobře promíchejte a rýži podávejte jako přílohu, či lehké hlavní jídlo