Masala se šafránem a kešu

Masala se šafránem a kešu

INGREDIENCE NA KUŘE:

6 stroužků česneku, mletého nebo jemně strouhaného

5 cm čerstvého zázvoru, oloupaný a mletý nebo jemně strouhaný

1 šálek bílého jogurtu

1 mletá chilli paprička Serrano

2 polévkové lžíce kukuřičné mouky (volitelně)

1 polévková lžíce mletého koriandru

1/2 lžička mleté skořice

1/2 lžička kosher soli

1/2 lžičky kmínu

1/2 lžičky šafránových snítek (čnělek)

1/2 lžičky zemní kurkumy

1 lžička kořenící směsi Garam masala

1 1/2 vykostěného kuřecího stehna

INGREDIENCE NA OMÁČKU:

2 polévkové lžíce kokosového oleje

6 celých kardamonových lusků

4 celé hřebíčky

3 svitky celé skořice

1 velká bílá cibule

1 chilli paprička Serrano

2 polévkové lžíce sušených listů Pískavice řecké seno

1 lžička mletého koriandru

1 lžička kořenící směsi Garam masala

1 šálek rajčatové omáčky

3 lžičky kosher soli

2/3 šálku vody

2 polévkové lžíce kešu ořechů


 

POSTUP:

1. Pro kuře si připravte marinádu: zázvor s česnekem v misce utřete do pasty a smíchejte s ostatními přísadami včetně šafránu, nejlépe do velké misky.

2. Do marinády obalte porce kuřete, zakryjte a nechte uležet 2 hodiny až 1 den, podle aromatických požadavků a chuti.

3. Na omáčku: zahřejte olej ve velkém hrnci na střední teplotu. Přidejte kardamon, skořici a hřebíček a vařte 1 minutu.

4. Přidejte cibuli a míchejte po dobu 3 až 5 minut.

5. Poté přidejte chilli papričky Serrano, koriandr, jogurt, práškovou chili papričku, směs masala a připravenou teplou zázvorovou pastu a vše povařte 1 minutu.

6. Vmíchejte sůl a rajčatovou omáčku a vařte další 2 minuty.

7. Přidejte kokosový olej, kešu ořechy a vodu a vařte 5 minut.

8. Přidejte kuřata a šťávu. Vařte vše dohromady po dobu 2 až 3 minut.